foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

03.01.2018

Trzeci rok z rzędu przeprowadzone zostały warsztaty w ramach ogólnopolskiego projektu „ABC zdrowego żywienia”. Tegoroczna edycja została skierowana tym razem do dzieci szkół podmiejskich w wieku 7-9 lat oraz ich rodziców nosząc nazwę „ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci i Rodziców” (http://abczywienia.pl).  Do uczestnictwa w programie zostały wybrane Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Poniatowej oraz  Zespół Placówek Oświatowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Trawnikach. Program rozpoczął się od spotkania z rodzicami jeszcze w październiku. Po tym spotkaniu sukcesywnie odbywały się warsztaty realizując następujące tematy:
1)    Owoce i warzywa jako alternatywa dla słodyczy
2)    Produkty mleczne i ryby nie tylko od święta
3)    Napoje, czyli co pić, aby zdrowym być
4)    Higiena w kuchni
5)    Tajemnice antropometrii
Pierwsze trzy tematy były realizowane w szkołach, pozostałe zajęcia były przeprowadzone w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Warsztat Owoce i warzywa jako alternatywa dla słodyczy realizowany był przez dr Bożenę Sosnowską we współpracy z dr Ewą Baranowską-Wójcik i inż. Piotrem Szypiło, za blok Produkty mleczne i ryby nie tylko od święta podobnie jak za pogadankę z rodzicami odpowiedzialni byli dr hab. Paweł Glibowski i mgr Katarzyna Banach, blok Napoje, czyli co pić, aby zdrowym być odpowiedzialna była dr Monika Sujka przy współpracy dr hab. Urszuli Pankiewicz, zajęcia w ramach bloku Tajemnice antropometrii poprowadziła dr Małgorzata Kostecka wraz z mgr Marzeną Pabich, blokiem Higiena w kuchni kierowała dr Monika Kordowska-Wiater przy współpracy mgr inż. Agnieszki Glibowskiej. Warsztaty pomagali prowadzić studenci dietetyki – Kinga Głaszewska, Karolina Jachimowicz i Aleksandra Górska.  Każdy blok trwał około godziny i obejmował wiele zajęć praktycznych. W trakcie warsztatów dzieci chętnie pracowały i wykonywały wszystkie proponowane czynności. Zajęcia przebiegły sprawnie i dzieci mogły zdobyć wiele nowych doświadczeń oraz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia, higieny i antropometrii.  Dzieci wychodziły z zajęć bardzo zadowolone. Ponieważ projekt ma charakter edukacyjno-naukowy finał zaplanowano na czerwiec 2018 roku. W ramach części badawczej sprawdzane jest czy tego typu warsztaty edukacyjne mają wpływ na wybory żywieniowe rodziców i dzieci.

 

   

 

   

 


 


« wstecz